Vies? Hoezo Vies?
De aarde is een fascinerende planeet. Op de ene plek gaat het fantastisch: Het is er schoon, er heerst vrede en er staat geld op de bank. De organisatie stroomt, en mensen zijn er tevreden. Terwijl op andere plaatsen het vele malen moeilijker gaat. Daar schieten ze elkaar kapot om stukken land te bemachtigen, en besteden het weinige geld dat ze hebben aan de verkeerde dingen.
Sociologen, filosofen en antropologen, buigen zich al eeuwen over deze kwesties, en de vraag is of ze ooit een antwoord vinden zullen. Toen we overwogen om met Nederland deel te nemen aan de WorldCleanUp, was de grootste overweging ‘Zijn we vies genoeg?’. Het is vreemd om jezelf zo’n vraag te moeten stellen, maar we deden het toch.
De reacties waren gemengd. Ondanks het feit dat ‘vervuiling en zwerfafval’ in de top 3 van de Nederlandse ergernissen staat, waren er ook heel veel mensen die vonden dat er weinig op te ruimen valt in Nederland betreft zwerfafval. En ergens heeft die laatste groep gelijk.
Als je in een prachtig dorpje ergens tussen de groene weilanden woont. Als er jaarlijks opruim-dagen georganiseerd worden in je gemeente. De scouting de bossen schoon houdt. De scholen de omgeving maandelijks opruimen. De Uiterwaarden onderhouden worden, de Hollandse meren vooral blauw en de weilanden groen zijn. Tja, dan begrijpen wij wel dat je je afvraagt ‘Waarom mee doen?’
We doen mee omdat schoon willen blíjven en schoner willen worden! Het zijn vaak dezelfde mensen die zorg dragen voor bepaalde zaken. Dat is niet erg. En natuurlijk, we betalen ook belasting, dus waar hebben we het over?
Over 250.000.000 miljoen euro. Daar hebben we het over. Ieder jaar besteedt onze overheid zoveel geld èxtra aan het regelen van de zwerfafval problematiek. 6,5 % gaat naar preventie [bewustwording en innovatiebudgetten], 88 % naar het opruimen zelf. In plantsoenen, parken, openbaar vervoer, waterwegen, en autowegen [feitelijk uitgegeven aan personeelskosten reiniging, materiaalkosten, plaatsen blikvangers, onderhouden afvalbakken etc.] en 5,5 % gaat naar het verwerken van het zwerfafval. Dat wil zeggen het extra transport, tonnages zwerfafval en veegvuil. Enkel de kosten die nog boven op de structurele verwerkingskosten komen zijn hierin meegenomen. [bron: Deloitte 2010.In opdracht van NVRD/VNG]
Het Verwey- Jonker insituut heeft onlangs[febr. 2012], in opdracht van de Gemeente Amsterdam [mogelijk gemaakt door het ministerie van Veiligheid en Justitie], een onderzoek uitgevoerd naar de leefbaarheid binnen Amsterdamse wijken. Het ging er hierbij om het signaleren van spanningen en het versterken van vertrouwen. Één van de ‘oorzaken’ dat mogelijk leidt naar spanning zijn de botsende opvattingen over het schoonhouden van de buurt. Dit komt enerzijds tot uiting in de openbare ruimte [rommel, verkeerd aanbieden van huisvuil] en in de semi-openbare ruimte [portieken, gedeelde ingangen, galerij, trappenhuis]. Om een hogere veiligheidsbeleving te creëren is het schoonhouden van de omgeving een aanbeveling, stellen zij.
Tot slot gaf de kracht van het Collectief voor ons de doorslag! Er zijn zoveel prachtige initiatieven in ons land die zich richten op Natuur, Milieu en Samenleven. Wij zien het als een enorme kracht als al die initiatieven op één dag geluid geven! Dit creeërt een immens bewustzijn. En al zou iemand níet meedoen aan de KeepItCleanDay, dan heeft hij/zij er toch van gehoord. En we weten zeker dat het dan ergens in het brein een plekje vindt!
Genoeg redenen dus voor ons om een dag te organiseren die aansluit bij de WorldCleanUp, en die gaat over het collectief – het samen opruimen van Nederland. Allemaal tegelijk! Op één dag! We kozen 21 September. De eerste dag van de herfst en een vrijdag. Hierdoor kan iedereen gewoon vanuit school of zijn/haar werk deelnemen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Jij doet toch ook mee!