Wie zijn jullie eigenlijk? 

  • We realiseren ons (zeker na 6 edities KICD) dat mensen héél graag een project willen verbinden aan gezichten van de organisatie! Dit doen we minimaal. En we zullen je uitleggen waarom: Een schone aarde is iets dat ons állemaal aangaat. Waar we állemaal eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor dragen. Anders verandert er niets. Dat lukt ons alleen samen. In plaats van ‘ons’ te volgen, vragen we daarom om jezelf te volgen. Maar, als je iemand bent die liever iets in een groepje doet, vind dan dat groepje in je directe omgeving en sluit je aan! In elke straat woont een held.
  • Oké. Nu heb je geen antwoord natuurlijk. ‘We’ zijn altijd in beweging, wat betekent dat er soms mensen bij komen of vertrekken. Initiator van KeepitCleanDay is Annette Dölle. Zij focust zich op losse taken, waaronder communicatie naar de media en het beschermen van het kernidee van KICD. Joost Plattel. Hij begon in 2012 als digitale held, maar vormt met Annette ondertussen de kern van de visie en denkt, doet en onderzoekt daarin samen met haar mee. Caroline vd Post, vanaf 2016 niet meer actief, maar van 2012 – 2015 een spil in het communicatieweb. Aan Caroline heeft KICD de constante stroom van positief communiceren te danken. Mies Witkamp. Mies is ons ‘club lid’ sinds 2015. Ondersteunend, optimistisch, de KICD visie in haar bloed en met een grote passie voor beweging en creativiteit.

Wat doen jullie?

  • Nou. Dat is de truck. We doen ‘niet zo veel. Er zijn wat taakjes die zonder hiërarchisch rollenmodel gedaan worden. Zo onderhouden we deze website. We beheren de facebook pagina. We beantwoorden vragen van overheidsinstellingen, media en vrijwilligers in het land, die rond september opeens op ploppen als mooie paddestoelen. En daarnaast verbinden we alle lijntjes aan elkaar. C’est ca.

Wat is KeepItCleanDay?

  • KeepItCleanDay is een dag waarop we met z’n allen in Nederland zwerfafval opruimen. Het wordt gehouden op de 3e vrijdag in september. Dit jaar op vrijdag 15 september 2017. Meedoen kan volledig op je eigen manier, zolang je maar opruimt, het KeepItCleanDay noemt en een feestje viert!

Wat is er anders aan KeepItCleanDay dan aan andere nationale Opruimdagen?

  • Ook al ziet het er van de buitenkant misschien hetzelfde uit, er zijn veel verschillen. KeepItCleanDay is een grass root initiatief. Dit houdt in dat het georganiseerd wordt vanuit burgers. Er is geen officiële organisatie en er wordt gewerkt zonder geld. Bedrijven en instanties kunnen hun diensten en producten doneren aan KeepItCleanDay. Iedereen deelt zijn eigen talent, en op die manier komt de organisatie op een decentrale manier tot stand.

Waar komt KeepItCleanDay vandaan?

  • KeepItCleanDay is ontstaan n.a.v. de internationale WorldCleanUp. Dit is een wereldwijd evenement waarbij 96 landen in de periode van 24 maart – 25 september 2012 hun land opruimen in één dag. De allereerste opruimdag die op deze manier georganiseerd werd vond plaats op 3 mei 2008 in Estland onder de naam ‘Teeme Ara’ (vrij vertaald: Let’s Do It). Hierna volgden 16 andere landen, totdat ze dachten ‘Weet je wat? Als dit met een land kan, dan kan het ook met de wereld!’.

Waarom heet het KeepItCleanDay?

  • We wilden van het positieve uitgaan, en liever zeggen ‘Hou het schoon!’ dan roepen ‘Ruim ‘es op!‘. Wij zijn het enige land in de wereld dat gekozen heeft voor een naam waarbij je er van uit gaat dat het al schoon is.

Waarom is KeepItCleanDay op een vrijdag?

  • KeepItCleanDay is op een vrijdag omdat we wilden dat alle mensen in Nederland vanuit hun dagelijks handelen mee konden, in plaats van dat het een ‘speciale’ actie in het weekend zou zijn. Op deze manier kunnen scholen, bedrijven en organisaties eenvoudig aansluiten. En kunnen burgers onderweg van huis naar hun werk op een andere manier met hun directe omgeving omgaan. Je straat schoonhouden hoort gewoon te zijn, en daarom hebben we een ‘gewone’ doordeweekse dag gekozen.

Hoe doe ik mee als ik in mijn eentje ben?

  • Je kunt als individu op verschillende manieren meedoen met KeepItCleanDay. De simpelste is om gewoon op vrijdag 20 september het zwerfafval op te rapen dat je normaal laat liggen. Als we dat allemaal doen (en we zijn met 16,7 miljoen mensen), dan zijn wij een heel schoon land ‘s avonds laat.

Hoe doe ik mee als ik met een groepje ben?

  • Als je met een groepje bent kun je het beste dit mapje voor groepen downloaden, uitprinten en enthousiast aan de gang gaan! De kern van KeepItCleanDay is dat ‘veel beetjes samen een heleboel maken’ en als je met een groepje start, heb je de helft van het werk al gedaan!

Als jullie zonder geld werken, hoe kom ik dan aan spullen? 

  • De laatste paar weken voordat het KeepItCleanDay is, wordt het wat lastig om zelf nog sponsors te gaan zoeken in je eigen omgeving. Het kan wèl, niets is onmogelijk (!) maar we willen ook realistisch blijven. Probeer alles zo simpel mogelijk te houden, en zoek de kortste lijnen die je vinden kunt. Als je opruimpakketten voor kinderen/scholen wilt, dan kun je die via deze link bij NederlandSchoon een scholenpakket bestellen. Zonder kosten uiteraard. Wil je posters van KeepItCleanDay? Dan kan dat via je eigen gemeente geregeld worden. GemeenteSchoon heeft  KeepItCleanDay posters in hun webwinkel geplaatst. Ook zijn er bij GemeenteSchoon in diezelfde webwinkel opruimspullen zoals vuilniszakken en handschoenen te bestellen. Ook hiervoor hoef je geen kosten te betalen. Vervolgens hoef je alleen nog maar met je eigen telefoon het regionale reinigingsbedrijf te bellen en te vragen of ze op vrijdag 21 september een extra rondje willen rijden.

Ik wil graag een tekst in een nieuwsbrief/regionale krant plaatsen. Moet ik hier toestemming voor vragen en hoe pak ik dat aan? 

  • Je hoeft hier geen toestemming voor te vragen! Alles is vrij te gebruiken.

Oké, ik heb een groepje mensen, een gebied gekozen, spullen geregeld. En dan? 

  • Dan juichen we eerst voor je! Daarnaast is het voor ons heel fijn als je wilt laten weten waar je aan de slag gaat. Het is ‘traditie’ in alle landen om het aantal deelnemers te tellen. Zo deden er in Slovenië 270.000 mensen mee, in Roemenië 250.000, Bulgarije 300.000 en in New Dehli ruimden 50.000 mensen de stad op. Wij willen ook graag weten hoeveel mensen er in Nederland meedoen. Mail ze daarom naar ons op info@keepitcleanday.nl