Tags

No tags :(

Het tweede jaar van KeepItCleanDay is bijzonderder dan we hadden kunnen dromen! 

De afgelopen decennia werden landelijke projecten en evenementen altijd gecreëerd door een organisatie van bovenaf, die dan vaak met behulp van subsidie het project uitrolden over het land. Toen we vorig jaar met KeepItCleanDay startten wisten we al dat we dat zonder subsidie geld wilden doen. Ook wilden we de mensen in het land alles zelf laten opzetten – Eigenheid is een belangrijk element van onze Nederlandse cultuur.

We bedachten vijf simpele regels waar iedereen zich aan moest houden, en verder was alles vrij om zelf in te vullen. ‘Alleen op die manier’ dachten wij ‘krijgen we Nederlanders op de been’. En dat gebeurde! Negentig gemeenten stonden op onze teller op KeepItCleanDay 2012, en toen we achteraf foto’s en berichten opgestuurd kregen, steeg die teller naar honderd twintig! [Nederland telt 415 gemeenten]

En dan? Dan is het verleidelijk om een echte organisatie te worden. Met statuten, regels, organisatie structuren en nog veel meer. We kozen ervoor om dat niet te doen. Om KeepItCleanDay een dag te laten zijn die ook echt door mensen in het land georganiseerd wordt. Dit was spannend, want het is nieuw. En alles dat nieuw is roept vragen op.

De meeste vragen zijn ondertussen beantwoordt, maar hieronder vind je een samenvatting van Hoe KeepItCleanDay in 2013 zal plaats vinden.

Als basis gelden de 5 simpele regels! Die blijven de kern van KeepItCleanDay, en daarom zijn ze erg belangrijk in het geheel. Stel we halen er één weg, dan raakt de dag onmiddellijk versnipperd. We vragen je daarom om ze alsjeblieft mee te nemen tijdens het organiseren van je regionale KeepItCleanDay:

1. Het heet KeepItCleanDay!

2. We vieren het in heel het land op de 3e vrijdag van september. Nu dus op: Vrijdag 20 september 2013!

3. Iedereen gebruikt het algemene logo van KeepItCleanDay (dat is handig voor de herkenbaarheid)

4. KeepItCleanDay is voor alle mensen die op dat moment in Nederland zijn. Elke nationaliteit, elke religie, elke politieke voorkeur is welkom. 

5. We ruimen al het zwerfafval op.

Er was ooit een 6e regel die we weg gedaan hebben, maar ik noem hem toch als overweging: 6. Het is niet de bedoeling dat je commerciële activiteiten uitvoert op KeepItCleanDay.  Zo. Dat was de basis!

De WEBSITE: Elk verhaal heeft zijn eigen obstakel, en de website is die van ons. We hebben niemand kunnen vinden die de website wil onderhouden in zijn/haar vrije tijd, dus hebben we besloten er nog weinig mee te doen. Wat kun je nu op de site vinden?

  • Dit bericht, waarin we de kern van 2013 uitleggen en hopen dat je zo helemaal op de hoogte bent om er een knalfeest van te maken op vrijdag 20 september.
  • De regio’s die meededen in 2012. Mocht je in je eigen regio iets op willen zetten, maar ken je niemand? Dan kun je altijd de contactpersoon van vorig jaar even benaderen. Die weet vaak meer om je op weg te helpen in de eigen gemeente. Ben je een nieuwe gemeente? Dan mag je Caroline & Annette even mailen. We helpen deze laatste weken graag: info@keepitcleanday.nl
  • Vind ons op FACEBOOK en TWITTER, en stuur ons een berichtje om te laten weten dat je mee doet. De communicatie op facebook/twitter gaat vaak sneller dan via de website, en je blijft meteen goed op de hoogte.
  • Promo materiaal voor KeepItCleanDay 2013. –> Dat wil zeggen: De poster kun je bestellen bij GemeenteSchoon. Klik op deze link, dan kom je er vanzelf: http://www2.gemeenteschoon.nl/nieuws/nieuwsberichten-2013/webwinkel/  Overige materialen, startup-boekjes en ideeen, zónder datum, kun je vinden op de pagina met promo materiaal.
  • Opruimspullen kun je gratis bestellen bij NederlandSchoon. –> http://www.nederlandschoonwebwinkel.nl/

MEDIA

Vorig jaar hebben we gemerkt dat de regionale media met drommen uitrukte om KeepItCleanDay vast te leggen. Dat dit gelukt is kun je terug vinden op de Media Pagina waar we alle linkjes geplaatst hebben. Misschien staat het stuk uit je eigen regio er ook wel tussen. Voor 2013 adviseren we dan ook, om zelf contact op te nemen met de lokale pers. Meestal zijn die goed bekend in de omgeving. Je kunt daarbij de ‘media pagina’ doorgeven als informatie. Daarnaast heeft Ventanaz voor ons een compilatie filmpje 2012  gemaakt, waarin heel goed te zien is hoe de dag verliep. Als je die aan de journalist doorgeeft, dan heeft die al een basis om vanuit te werken.

En verder?

Wij zouden het heel, echt heel erg fijn vinden om te horen welke gemeenten, voetbalclubs, scholen, scouting groepen, organisaties en bedrijven dit jaar meedoen met KeepItCleanDay. Nederland is te groot om op ons fietsje alle regio’s af te gaan en zelf te vragen. Daarom zouden we het fantastisch vinden als jullie het ons zouden willen laten weten. Dat mag op info@keepitcleanday.nl Alvast heel erg bedankt!