Tags

No tags :(

Aanstaande vrijdag 16 september 2016 vindt opnieuw het grootste opruimfeest van Nederland plaats. KeepitCleanDay is in 2012 ontstaan als bottom-up evenement. Een opruimdag zonder gebruik van financiën of beleidsplannen, maar simpelweg door het mobiliseren van enorm veel mensen. In dat jaar sloten 120 gemeenten zich aan. Inmiddels is het uitgegroeid tot een traditionele dag, die geheel zelfsturend tot stand komt. Iedere Nederlander kan op zijn of haar eigen manier de dag invulling geven.

SAMEN OPRUIMEN IS EENVOUDIGER DAN OOIT.
In tegenstelling tot veel andere zwerfafval opruimdagen is het meedoen aan KeepitCleanDay eenvoudiger dan ooit. Iedereen die op vrijdag 16 september 2016 een stuk zwerfafval op de juiste plek achterlaat, is al deelnemer. Aanmelden is overbodig, ergens speciaal naar toe gaan ook. Iedereen kent de lege blikjes langs de bosjes, de snoeppapiertjes op de stoeprand en de verdwaalde flesjes in het gras. In plaats van door te lopen en te vertrouwen op de regionale vuilnisdienst, is KeepitCleanDay bedoeld om zèlf aan de slag te gaan. Door eigenaarschap te nemen over onze directe leefomgeving, hebben we een veel grotere invloed op het geheel. Kleine beetjes, maken samen een heleboel.

INSPIRATIE.
KeepitCleanDay is geïnspireerd op het Estse ‘Teeme Ara’ en Sloveense ‘Ocistimo Slovenijo’, die beiden respectievelijk in 2008 en 2010 hun land opruimden. Zonder top-down structuur, zonder juridische vormgeving en zonder geld. Dit is tevens de kern van KeepitCleanDay. Maar, waar Estland en Slovenia na dat eerste jaar veranderden in een non-profit organisatie en subsidies aanvroegen, bleef KeepitCleanDay volledig onafhankelijk bewegen en in eigendom van álle Nederlanders. Er is geen organiserend projectteam, er worden enkel wat praktische taken uitgevoerd als de dag dichterbij komt. De rest ligt allemaal in de regio. Net als het zwerfafval.

ZONDER GELD & PAPIER.
In Nederland geven we jaarlijks ongeveer € 2.500.000 miljoen euro aan zwerfafval uit. Dit gooien wij letterlijk náást de prullenbak. We besteden het aan preventie, opruimen en verwerking. KeepitCleanDay werkt om die reden expliciet zonder geld, zonder papier en zonder juridische vormgeving. Het is een feestelijk evenement, waarbij we allemaal samen een beetje werken aan de toekomst van een schone en gezonde aarde. Doe je ook mee?

WANNEER? Op vrijdag 16 september 2016.
WAAR? In Heel Nederland.
HOE? Door te bukken, iets op te rapen en het op de juiste plek weg te gooien.

CONTACT.
Wij adviseren media om in de regio te kijken welke groepen en initiatieven er rondom zwerfafval bestaan. Vrijwel elke gemeente heeft activiteiten rondom dit thema en er zijn opruimhelden in elke straat! Haal hen voor een camera of benader ze voor een interview. Op deze manier kan ook de media bijdragen aan een positieve ontwikkeling van KeepitCleanDay en leren mensen elkaar kennen.
Toch meer weten over de achtergrond van het evenement en werkwijze dan kan er contact worden opgenomen met: Annette Dölle. Via annette@keepitcleanday.nl / 06-26715406.

WAAR VIND JE OPRUIMACTIES?
Op KeepitCleanDay zijn er in het hele land opruimacties te vinden.
We adviseren om via google en social media de hashtags #KICD en#Keepitcleanday te gebruiken tijdens het zoeken naar acties. Op de dag zelf [16 september 2016] worden deze hashtags ook gebruikt door deelnemers.

Een paar acties waarvan we al op de hoogte zijn, noemen we hieronder: